- Celer pržen s parmezanom
- Složenac od tikvica i šunke
- Salata od purećih hrenovki
- Tjestenina s miješanim povrćem
Sastojci:
- 2 celerova korijena
- sok od limuna
- 4 žumanjka
- 2,5 dl sojinog vrhnja
- 400 g naribanog parmezana
- maslinovo ulje, sol, papar, muškatni oraščić
Oguliti celer i narezati na deblje ploške.
Ploške blanširati 5 minuta u slanoj vodi s malo limunovog soka.
Blanširane ploške ocijediti i staviti na papirni ubrus.
Malo istući žumanjak i primiješati sojino vrhnje, posoliti, popapriti i dodati malo naribanog muškatnog oraščića.
Ploške celera umakati u smjesu žumanjka i vrhnja, utapkati u parmezan i pržiti na maslinovom ulju da porumene.
Ispržene ploške staviti na papirni ubrus da upiju suvišnu masnoću.
Poslužiti ih vruće uz ribu ili meso i salatu.
Rolada od patlidžana
Sastojci:
- 400 g rajčice iz limenke (pelat)
- 1 luk
- 4 patlidžana
- 8 šnita kuhane šunke
- 300 g Mozzarella sira
- 50 g parmezana ili edemera
- maslinovo ulje, sol, papar
Napraviti umak od rajčice: sitno nasjeći luk i pirjati na maslinovom ulju, začiniti i dodati rajčicu pa sve zajedno kuhati.
Patlidžan narezati na kriške debljine 1 do 2 cm i na ulju ispržiti sa svake strane po 2 minute.
Ostaviti na papirnom ubrusu da se ocijedi.
Dvije kriške patlidžana čvrsto položiti jednu do druge i na obje staviti jednu šnitu šunke i Mozzarella sira, te posoliti i popapriti.
Zarolati i položiti u namašćeni lim. Umak od rajčica rasporediti okolo i djelomično po patlidžanima.
Pećnicu zagrijati na 250 °C.
Posuti parmezanom ili naribanim edamerom i peći u pećnici 15-20 minuta.
Složenac od tikvica i šunke
Sastojci:
- 0,5 kg tikvica
- 150 g kuhane šunke
- 100 g naribanog sira
- sol, papar
Narezati tikvice uzdužno na što tanje ploškice.
Spustiti ih u kipuću slanu vodu na nekoliko minuta. Izvaditi ih i obrisati
Staviti lijepe ploškice na stranu, a druge sitno narezati sa šunkom, te posoliti i popapriti.
Nauljiti okruglu vatrostalnu posudu i usuti smjesu šunke i tikvica.
Na vrh poslagati ploškice, te posuti sirom.
Peći 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.
Poslužiti toplo ili hladno uz zelenu salatu.
Salata od liganja
Sastojci:
- 1 kg liganja
- 4-5 žlica vinskog octa
- 6 žlica maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka
- 2 manje glavice luka
- papar, bosiljak
- 1 malu žlicu Vegete
Lignje očistiti i skuhati u slanoj vodi. Ocijediti ih i narezati na kolutiće.
Dodati na kockice narezan luk i preliti maslinovim uljem.
U posudu staviti 1 dcl vode, ocat i Vegetu pa kratko prokuhati.
Dodati bosiljak, nasjeckani češnjak i papar.
Toplom marinadom preliti lignje i dobro izmiješati.
Salatu servirati na listovima zelene salate, a može se ukrasiti narezanim tvrdo kuhanim jajima, maslinama i rajčicama.
Salata se može poslužiti kao predjelo ili kao lagani glavni obrok.
Salata od purećih hrenovki
Sastojci:
- 150-200 g purećih hrenovki
- 2 mlada luka
- 1 svježa paprika
- 1 svježa rajčica
- 1 manji svježi krastavac
- 2 velike žlice ulja
- 1 velika žlica jabučnog octa
- 2 tvrdo kuhana jaja
- sol, papar, kosani peršin, senf
- listovi zelene salate
Skuhane hrenovke narezati na tanke listiće.
Luk, krastavac i papriku izrezati na tanke rezance a rajčicu na kockice.
Ocat, ulje, papar, sol, peršin i senf dobro izmiješati. Jaja izrezati na kolutove.
Narezane namirnice staviti u posudu, začiniti pripremljenim umakom , a po obodu poslažite kolutove od jaja.
Rashladiti u hladnjaku i poslužiti kao hladnu salatu.
Tjestenina s miješanim povrćem
Sastojci:
- 400 g cjelovite tjestenine
- 2 glavice luka
- 2 zelene paprike
- 1 patlidžan
- 1 mlada tikvica
- 2 rajčice
- 1 češanj češnjaka
- 50 g naribanog sira Ementalera
- ulje, Vegeta, papar, sol
Na zagrijanom ulju popržiti kosani luk i češnjak, a zatim dodati očišćene i na rezance narezane paprike, oguljenu tikvicu, rajčice i patlidžan narezane na kockice
Pirjati da tekućina iz povrća ispari.
Posoliti, popapriti i posuti Vegetom.
U međuvremenu tjesteninu skuhati (10 min.) u dosta kipuće vode i ocijediti.
Tjesteninu zatim istresti na zagrijano ulje i promiješati da se ravnomjerno naulji.
Potom sjediniti pirjano povrće i kuhanu tjesteninu te lagano na vatri izmiješati.
Usuti u posudu za posluživanje i posuti naribanim Ementalerom