Tanjina slana jela

Celer pržen s parmezanom

Nazad na vrh

Sastojci:

  • 2 celerova korijena
  • sok od limuna
  • 4 žumanjka
  • 2,5 dl sojinog vrhnja
  • 400 g naribanog parmezana
  • maslinovo ulje, sol, papar, muškatni oraščić

Oguliti celer i narezati na deblje ploške.
Ploške blanširati 5 minuta u slanoj vodi s malo limunovog soka.
Blanširane ploške ocijediti i staviti na papirni ubrus.
Malo istući žumanjak i primiješati sojino vrhnje, posoliti, popapriti i dodati malo naribanog muškatnog oraščića.
Ploške celera umakati u smjesu žumanjka i vrhnja, utapkati u parmezan i pržiti na maslinovom ulju da porumene.
Ispržene ploške staviti na papirni ubrus da upiju suvišnu masnoću.
Poslužiti ih vruće uz ribu ili meso i salatu.
Rolada od patlidžana
Sastojci:

  • 400 g rajčice iz limenke (pelat)
  • 1 luk
  • 4 patlidžana
  • 8 šnita kuhane šunke
  • 300 g Mozzarella sira
  • 50 g parmezana ili edemera
  • maslinovo ulje, sol, papar

Napraviti umak od rajčice: sitno nasjeći luk i pirjati na maslinovom ulju, začiniti i dodati rajčicu pa sve zajedno kuhati. 
Patlidžan narezati na kriške debljine 1 do 2 cm i na ulju ispržiti sa svake strane po 2 minute.
Ostaviti na papirnom ubrusu da se ocijedi.
Dvije kriške patlidžana čvrsto položiti jednu do druge i na obje staviti jednu šnitu šunke i Mozzarella sira, te posoliti i popapriti.
Zarolati i položiti u namašćeni lim. Umak od rajčica rasporediti okolo i djelomično po patlidžanima.
Pećnicu zagrijati na 250 °C.
Posuti parmezanom ili naribanim edamerom i peći u pećnici 15-20 minuta.


Složenac od tikvica i šunke

Nazad na vrh


Sastojci:

  • 0,5 kg tikvica
  • 150 g kuhane šunke
  • 100 g naribanog sira
  • sol, papar

Narezati tikvice uzdužno na što tanje ploškice.
Spustiti ih u kipuću slanu vodu na nekoliko minuta. Izvaditi ih i obrisati
Staviti lijepe ploškice na stranu, a druge sitno narezati sa šunkom, te posoliti i popapriti.
Nauljiti okruglu vatrostalnu posudu i usuti smjesu šunke i tikvica.
Na vrh poslagati ploškice, te posuti sirom.
Peći 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.
Poslužiti toplo ili hladno uz zelenu salatu.
Salata od liganja
Sastojci:

  • 1 kg liganja
  • 4-5 žlica vinskog octa
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 manje glavice luka
  • papar, bosiljak
  • 1 malu žlicu Vegete

Lignje očistiti i skuhati u slanoj vodi. Ocijediti ih i narezati na kolutiće. 
Dodati na kockice narezan luk i preliti maslinovim uljem.
U posudu staviti 1 dcl vode, ocat i Vegetu pa kratko prokuhati.
Dodati bosiljak, nasjeckani češnjak i papar.
Toplom marinadom preliti lignje i dobro izmiješati.
Salatu servirati na listovima zelene salate, a može se ukrasiti narezanim tvrdo kuhanim jajima, maslinama i rajčicama.
Salata se može poslužiti kao predjelo ili kao lagani glavni obrok.


Salata od purećih hrenovki

Nazad na vrh


Sastojci:

  • 150-200 g purećih hrenovki
  • 2 mlada luka
  • 1 svježa paprika
  • 1 svježa rajčica
  • 1 manji svježi krastavac
  • 2 velike žlice ulja
  • 1 velika žlica jabučnog octa
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • sol, papar, kosani peršin, senf
  • listovi zelene salate

Skuhane hrenovke narezati na tanke listiće.
Luk, krastavac i papriku izrezati na tanke rezance a rajčicu na kockice.
Ocat, ulje, papar, sol, peršin i senf dobro izmiješati. Jaja izrezati na kolutove.
Narezane namirnice staviti u posudu, začiniti pripremljenim umakom ,  a po obodu poslažite kolutove od jaja.
Rashladiti u hladnjaku i poslužiti kao hladnu salatu.


Tjestenina s miješanim povrćem

Nazad na vrh


Sastojci:

  • 400 g cjelovite tjestenine
  • 2 glavice luka
  • 2 zelene paprike
  • 1 patlidžan
  • 1 mlada tikvica
  • 2 rajčice
  • 1 češanj češnjaka
  • 50 g naribanog sira Ementalera
  • ulje, Vegeta, papar, sol

Na zagrijanom ulju popržiti kosani luk i češnjak, a zatim dodati očišćene  i na rezance narezane paprike, oguljenu tikvicu, rajčice i patlidžan narezane na kockice
Pirjati da tekućina iz povrća ispari.
Posoliti, popapriti i posuti Vegetom.
U međuvremenu tjesteninu skuhati (10 min.) u dosta kipuće vode i ocijediti.
Tjesteninu zatim istresti na zagrijano ulje i promiješati da se ravnomjerno naulji.
Potom sjediniti pirjano povrće i kuhanu tjesteninu te lagano na vatri izmiješati.
Usuti u posudu za posluživanje i posuti naribanim Ementalerom