Točnost Gps podataka

Vaš mobitel izračunava koordinate i ostale lokacijske podatke iz podataka koje primi od navigacijskih satelita.
Sustav navigacijskih satelita se zove GNSS (Globalni Navigacijski Satelitski Sustav) .
Postoje 4 sljedeća GNSS sustava: američki GPS , ruski GLONASS, kineski BeiDou i EU Galileo.
GPS je bio prvi i jedini sustav pa je on najpoznatiji. Međutim u međuvremenu su proradili i ostala 3 globalna sustava navigacijskih satelita.

Gps Parcela Izvor: commons.wikimedia.org

Većina satelita šalje podatke u takozvanom L1 frekvencijskom pojasu, međutim najnoviji sateliti šalju podatke u L5 frekvencijskom pojasu.
L5 signali su znatno precizniji od L1 signala.
Nazivi frekvencijskih pojaseva su: GPS(L1, L5), GLONASS (L1, L5), BeiDou (B1, B2a), Galileo(E1, E5a).
Stariji modeli mobitela imaju čip samo za prijem GPS L1 signala, dok najnoviji modeli mobitela imaju čip za prijem signala svih GNSS sustava s dualnim frekvencijskim pojasom L1+L5 .
Sljedeći modeli mobitela podržavaju GNSS i dualni frekvencijski pojas L1+L5: Samsung Galaxy S20, Huawei Mate 30, Huawei Mate 40, Xiaomi Mi 9T Pro, Xiaomi Mi 10 Pro, Xiaomi Mi 11 Pro, Realme X50 Pro.
Točnost koordinata (latituda i longituda ) ovisi najviše o broju satelita koje vaš mobitel prima. Što je veći broj satelita to je veća točnost. Također što je veći broj satelita sa L5 signalom to je veća točnost. Na točnost negativno utječu prepreke za signale kao što su velike zgrade ili udoline sa strminama. Na točnost također negativno utječe loše stanje ionosfere i troposfere, obično tijekom lošeg vremena.
Dakle, najtočnije koordinate za vašu lokaciju imat ćete na otvorenom prostoru po lijepom vremenu s kvalitetnim mobitelom koji prima L1+L5 signale s velikog broja vidljivih GNSS satelita.

Gps Parcela Izvor: Europska agencija za GNSS

Popis trenutnih vidljivih GNSS satelita s frekvencijskim pojasevima možete vidjeti korištenjem Gps Parcela aplikacije.