Koncentriranje mlijeka reverznom osmozom
Uređaji s reverznom osmozom (RO) se koriste u mljekarstvu za koncentriranje mlijeka u cilju smanjenja troškova transporta mlijeka.
Kravlje mlijeko normalno sadrži približno 87% vode i 13% suhe tvari.
Koncentriranje mlijeka se obavlja uklanjanjem vode iz mlijeka kroz vrlo male pore RO-membrana. To je zbog toga što samo voda može proći kroz membranu dok svi ostali sastojci u mlijeku ne mogu proći kroz membranu. U ovom slučaju za vodu se kaže da je permeat dok je koncentrirano mlijeko retentat.
Mlijeko je dodatno ohlađeno na temperaturu 8 °C da bi se onemogućila pojava bakterija i da bi se održala kvaliteta svih mliječnih sastojaka. Mlijeko se koncentrira s omjerom 2,8 do 3 puta kao što pokazuje donja tablica:
Omjer 1:3, RO | Masti % | Bjelančevine % | Laktoza % | Suha tvar bez masti % | Volumen (L) |
---|---|---|---|---|---|
Sirovo mlijeko | 3,8 | 3,2 | 4,5 | 8,6 | 10.000 |
Koncentrirano mlijeko | 11,4 | 9,6 | 13,5 | 25,8 | 3.333 |
Koncentriranje mlijeka znači i manje CO2 emisije, manje tankova i troškova za hlađenje mlijeka, manje transportnih troškova i više profita za farmere.