Koncentriranje mlijeka reverznom osmozom

Solutions: Dairy

Uređaji s reverznom osmozom (RO) se koriste u mljekarstvu za koncentriranje mlijeka u cilju smanjenja troškova transporta mlijeka.

Kravlje mlijeko normalno sadrži približno 87% vode i 13% suhe tvari.

Koncentriranje mlijeka se obavlja uklanjanjem vode iz mlijeka kroz vrlo male pore RO-membrana. To je zbog toga što samo voda može proći kroz membranu dok svi ostali sastojci u mlijeku ne mogu proći kroz membranu. U ovom slučaju za vodu se kaže da je permeat dok je koncentrirano mlijeko retentat.

Mlijeko je dodatno ohlađeno na temperaturu 8 °C da bi se onemogućila pojava bakterija i da bi se održala kvaliteta svih mliječnih sastojaka. Mlijeko se koncentrira s omjerom 2,8 do 3 puta kao što pokazuje donja tablica:

Omjer 1:3, ROMasti %Bjelančevine %Laktoza %Suha tvar bez masti %Volumen (L)
Sirovo mlijeko3,83,24,58,610.000
Koncentrirano mlijeko11,49,613,525,83.333

Koncentriranje mlijeka znači i manje CO2 emisije, manje tankova i troškova za hlađenje mlijeka, manje transportnih troškova i više profita za farmere.

Natrag na rješenja